Afbeelding: 2022-vrijwilligersdag (Agatha klein Nijenhuis-web)

VIOS-vrijwilliger Agatha blij verrast

10-12-2022

Beltrum - Woensdag 7 december is het nationale vrijwilligersdag. Traditiegetrouw zet het Berkellandse CDA mensen uit de samenleving in het zonnetje. In Beltrum kreeg VIOS-vrijwilliger Agatha Klein Nijenhuis onverwacht bezoek.

 

Onder het mom van wat verstelwerk aan een broek verwachtte Agatha Klein Nijenhuis allesbehalve Berkellandse raadsleden Theo Helmers en Anne Groot Zevert aan de voordeur van haar Beltrumse woning. Bescheidenheid siert ook Agatha die geen idee heeft waarom beide raadsleden haar een grote bos bloemen kwamen brengen. "Wat komt jullie noo doon? Woar heb ik dit an te danken?!" Voor Theo en Anne was het uitgemaakte zaak wie er door het Berkellandse CDA dit jaar in het zonnetje gezet zou worden in het kader van 'Nationale Vrijwilligersdag'. De geboren en getogen Beltrumer bloost en straalt tegelijk zodra ze hoort dat zij deze bos bloemen te danken heeft aan alle ontelbare uren die ze steekt in vrijwilligerswerk op vele fronten in en rondom Beltrum.

Altijd belangeloos met glimlach

Na enigszins op adem te zijn gekomen wordt er onder het genot van een stevige bak koffie door Agatha vol overgave uitgelegd wat haar grote drijfveer is om zich te bekommeren om naasten, om zich in te zetten voor verenigingen en organisaties. Belangeloos, althans... bijna belangeloos want de enige voorwaarde die ze stelt is een grote glimlach voordat ze de deur achter zich dichttrekt. "Ik ga niet weg als ik de mensen ongelukkig achter moet laten". 

 

Het zit hem in dat kleine stukje geluk, dat geluk wat je de mensen kan geven door er voor ze te zijn. Het zijn niet alleen de klusjes - van grasmaaien, tot boormachinewerk, tot vitrages naaien en ga zo maar door - die ik graag kom doen, en waarmee ik met name alleenstaande ouderen graag ontzorg. Het is vooral ook tijd vrijmaken om een oprechte gesprekspartner te zijn. Mensen die behoefte hebben om hun hart te luchten, om hun zorgen te delen maar die ook Agatha deelgenoot willen maken van leuke verhalen. 'Gewoon' er zijn voor deze mensen, daar kun je ze zo gelukkig mee maken en dat valt niet in geld uit te drukken maar wel in waardering en dankbaarheid.

Van alle markten thuis

Agatha somt op waar ze als vrijwilliger actief is of is geweest en ondertussen wordt ze bijgevallen door Anne en Theo die haar helpen herinneren aan vrijwilligerstaken waarvan ze zelf haar rol bij wijze van spreken al vergeten was;

 

Ruim 20 jaar post staan bij de Survivalrun in Beltrum, de tuinen doen van ruim 15 oudere alleenstaanden in Beltrum, Groenlo, Haarlo en Borculo, schoonmaken van de kleedkamers bij VIOS, herstelwerk van de voetbaltenues bij VIOS, het wassen van reserveshirts van VIOS, nieuwe Beltrummers wegwijs maken binnen de Beltrumse parochie, coördineren van zorgvragen bij Meldpunt Beltrum, herstel- en verstelwerkzaamheden van kleding van particulieren, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze doet het met alle liefde en met veel plezier. "Het is niet alleen het klusje klaren op zich maar ook oog voor het werk eromheen, kleine details maken zo'n groot verschil." 

Voldoening als beloning

Agatha bruist van de energie, dat is duidelijk. En dat verklaart misschien ook wel waarom ze het volhoudt om menig vrijwillige bal in de lucht te houden. "Zolang de klussen te overzien zijn doe ik het maar al te graag".

 

Het vertaalt zich in de voldoening die ze ervaart als mensen trots praten over de hechte samenhang in de Beltrumse gemeenschap die mede te danken is aan veel vrijwillige handjes of wanneer ze mensen vol lof hoort praten over het VIOS-terrein dat er strak bij ligt met dank aan de vele vrijwilligers.

 

"Zolang vrijwilligerswerk gewaardeerd wordt blijft het enorm leuk en weet je dat je bijdrage levert aan de leefbaarheid van een kern, en doar bun ik wal heel trots op!", aldus een dankbare en vereerde Agatha Klein Nijenhuis. 

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae