Afbeelding: 2019-geef door wat je wil
Ut geet neet um woorden

Ut geet niet om woorden

9-8-2019

Als jeugdvoorzitter is er de behoefte om wat termen te verduidelijken en in een juist perspectief te plaatsen. Aanleiding is het feit dat er binnen de club te pas en te onpas gebruik wordt gemaakt van benamingen terwijl men zich niet verdiept heeft in de gedachten erachter. Zo valt te pas en te onpas het woord zaagtand methode in gesprekken. Doorvragen leert dat men hier een totaal verkeerde voorstelling bij heeft. Bovendien gaat het niet om het woord maar om het beleid erachter. Misschien even meenemen naar een jaar of 10 terug. VIOS B. voetbalde middenmoot 5e klasse KNVB, terwijl het de 2e club qua grote was in Berkelland! Ondanks alle talenten en insteek op selectie-elftallen met goed kader stagneerde al jaren de groei!

 

Nu was het ook niet zo moeilijk om ander beleid in te zetten als je theorieën eropna slaat. Zet vooral in op de hele brede middengroep en breng deze naar een hoger niveau en er zal aan de top winst ontstaan en aan de onderkant zullen leden meegroeien of soms ook afhaken. Zo geschiede en werd de term zaagtandmethode een begrip. Het gaat dus niet om goede spelers dwars te zitten maar juist om een brede groei te bewerkstelligen. Gezien het feit dat VIOS B een aantal verenigingen in de buurt voorbij is gegroeid of is benaderd, is voor mij een teken dat we het goed hebben gedaan.

 

Als bestuurder is het van belang om steeds de volgende stap te zetten en nadat we hebben in gestoken op de brede middengroep, was het volgende punt om het vrijwillig kader te gaan scholen of hulp te bieden bij het aanbieden van kwaliteit aan onze leden. Hetgeen ook de rode draad was in het beleidsplan 20015 – 2018.

 

In ons laatste beleidsplan is bewust een insteek gemaakt naar maatwerk. In gegeven door beleid van de KNVB waar men, (hoe bijzonder!?), voor de middengroep bij de jeugd meer voorwaarden wil gaan bieden om te groeien. En niet te kiezen voor door selecteren! 

 

Binnen VIOS B kiezen we daarom er ook voor om de functie van hoofd opleidingen gestalte te geven omdat hij met zijn kennis en kunde de schakel moet zijn in de grote, en niet makkelijke web, van maatwerk. En ik heb er alle vertrouwen in dat we dat als VIOS B voor elkaar krijgen.

 

Een ander belangrijk ding voor ons naar de toekomst is de club als onderdeel van Beltrum. De samenwerking met anderen. Juist hiernaar wordt gekeken door de politiek als het gaat om ondersteuning. En de samenwerking met verenigingen uit de buurt zal op niet al te lange termijn op de agenda’s komen. Buiten dat het kansen biedt, is beide noodzaak om als club te overleven!

 

U ziet het gaat niet om woorden. Binnen de jeugdcommissie wordt het woord zaagtand eigenlijk niet meer gebruikt maar is het onderliggend beleid steeds uitgangspunt van het gesprek. Je moet je dit wel eigen maken en binnen de club is daar nog wat te halen. Een belangrijke commissie in deze is m.i. de technische commissie, die als geen ander de cultuur binnen de club moet bewaken en vooral uitdragen!!! Zij zijn immers in tegenstelling tot trainers geen passanten. Wat verder rest is volgens mij om met elkaar in gesprek te blijven als het gaat om VIOS B. Ideeën en gedachten van iedereen zijn welkom en kunnen van belang zijn. Zonder daar een naam aan te geven, gaat het om de weloverwogen gedachte (beleid) erachter. Omliggende (grote) verenigingen nemen VIOS inmiddels als voorbeeld! 

 

Benny Krabbenborg

voorzitter jeugdcommissie VIOS B.

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae