Afbeelding: 2019-Spelregelavond scheidsrechters (web)

spelregelavond scheidsrechters VIOS

22-5-2019

Na een geslaagde verenigingsscheidsrechterscursus afgelopen najaar, was het maandag 20 mei j.l. de beurt aan het huidige scheidsrechterskorps om hun kennis van de actuele spelregels te etaleren.

 

In overleg met Wilfried Hoitink en Rob Klein Tuente werd oud-KNVB-docent Ronald de Jong (uit het dorp met de langste plaatsnaam van Nederland, te weten Westerhaar-Vriezenveensewijk) bereidt gevonden om alles te vertellen en te vragen over voornamelijk spelregel 11.Buitenspel en spelregel 12.Overtredingen en onbehoorlijk gedrag. Enkele ervaren scheidsrechters van V.I.O.S. wisten direct te vertellen dat het voetbal officieel 17 spelregels kent, maar dat de allerbelangrijkste spelregel 18 is, te weten: ‘Gebruik je gezonde verstand’.

 

Ronald legde met ondersteuning van enkele duidelijke afbeeldingen en filmpjes haarfijn uit wat wel/geen buitenspel is en welke overtredingen leiden tot een directe vrije trap.

 

Ondertussen ging Brent Nijhuis nog de uitdaging aan met Ronald door, voor een flesje wijn, te beweren dat het woord ‘natrappen’ wel in het spelreglement van de KNVB voor zou komen.  We wachten dan ook in spanning af op de uitkomst, maar geven Ronald het voordeel van de twijfel.

 

Tot slot vertelde Ronald dat de onder andere de volgende spelregelwijzigingen zeer waarschijnlijk per seizoen 2019-2020 doorgevoerd zullen worden (worden in juli pas officieel bevestigd en gepresenteerd door de KNVB)

 

  • Wissels hoeven niet perse  bij de middellijn het veld te verlaten. Om het speltempo te bevorderen, mogen ze op het dichtstbijzijnde punt het veld verlaten;
  • De bal hoeft na een doelschop niet eerst buiten de 16 meter te komen, voordat deze aangenomen mag worden;
  • Spelers van de aanvallende partij mogen niet binnen 1 meter rondom de muur staan bij een vrije schop;
  • De keeper hoeft nog maar minimaal 1 voet op de achterlijn te houden tijdens een strafschop (voorheen beide voeten)

 

Al met al een leerzame avond, waarna Ivo Spilman dan ook voorstelt om een dergelijke spelregelavond in het vervolg één- of tweejaarlijks te organiseren. Dit wordt enthousiast ontvangen door de aanwezigen.

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae