Afbeelding: 2019-EHBSO (web)

Mooie opkomst bij kaderavond EHBSO en train de trainer!

23-11-2019

Maandag 18 November - Met een opkomst van 37 belangstellenden vanuit het jeugd- en seniorenkader kun je spreken van een goede opkomst bij de informatieavond Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken.

 

Een gastspreker met een warm hart voor onze club was uitgenodigd. Er was aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • Is er een EHBO-koffer aanwezig en waar ligt deze?
  • Wat is het stappenplan als EHBSO nodig is?
  • Zijn er hulpmiddelen om kader te helpen als EHBSO nodig is?

 

Samenvattend werden de volgende adviezen gegeven aan het kader:

  • Raadpleeg als het nodig is document EHBSO “Blessure voetbal vrij” van de KNVB of gebruik de EHBO app.
  • Spreek binnen je team af wie leidinggevend is bij calamiteiten. Deze is op de hoogte van het stappenplan bij een blessure.
  • Download de app “Hoofdletsels” (voor iedereen aan te raden!) en gebruik deze ook als speler aangeeft ‘het gaat wel’.
  • Volg een cursus reanimatie & AED.

 

Een interessant eerste deel van de avond welke na iets minder dan een uur werd gevolgd met een pauze. Na de pauze waren alleen de trainers aan de beurt en belangstellenden vanuit de eerste presentatie EHBSO.

 

Het tweede deel ging over blessurepreventie. Voordat we begonnen was er aandacht voor een passage van Frederik Johansson. “Trainers willen goede prestaties, omdat te bereiken moet je hard trainen. Dus moet je trainen om hard te kunnen trainen.” Als een sporter hard traint is de kans op blessures veel groter. Om hard te kunnen trainen moet je zorgen dat je lichaam die intensiteit aankan.

 

In het kader van blessurepreventie kregen de trainers onder andere informatie over dynamische loopvormen, kracht, stabiliteit en coördinatieoefeningen. Daarnaast ook trainingsprogramma’s in het kader van blessurepreventie die makkelijk in een eigen training zijn te verwerken. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op blessures met +/- 30% (bij de methode 13 jaar en ouder) wordt verminderd en bij de methode tot 13 jaar zelfs met 50%! Uiteindelijk zijn alle leeftijdsgroepen voorbijgekomen en zijn de trainers met veel nieuwe informatie weer huiswaarts gegaan!

 

De trainers waren erg enthousiast over deze methodes en ons Hoofd Opleidingen gaat deze dan ook toevoegen aan het nieuwe technisch beleidsplan die dit voetbalseizoen wordt geschreven. Wordt dus vervolgd!

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae