Afbeelding: logo KNVB (2)

Is VIOS een voorbeeld?

10-6-2018

Vormt VIOS een voorbeeldvereniging voor de KNVB? Nadat we de KNVB bekerfinales hebben mogen organiseren herkenden wij onzs zelf ook in de laatste column van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal.

 

Hieronder is deze colum nog eens gepubliceerd. Herkennen jullie het ook?

 

Er bestaan geen kinderen die niet goed genoeg zijn

Voetbalouders die het niet leuk zouden vinden als hun kind het talent heeft van Lieke Martens of Justin Kluivert, zijn zeldzaam. Zo zeldzaam zijn ook de clubmensen die hun teams niet iedere week willen zien winnen.

Winnen zit in het voetbal. Dat is mooi, maar werkt ook verblindend. Zeker in relatie tot het indelen van teams.

Het is daarom goed om te zien, dat deze drang door steeds meer voetbalverenigingen wordt getemperd, wanneer ze naar de ontwikkeling van hun pupillenteams kijken en het hele jaar de vooruitgang van een kind volgen, in plaats van de beoordeling aan het einde van het seizoen na een paar selectiewedstrijden of -trainingen.

Dus anders dan misschien wordt gedacht, zijn heel veel clubs op de goede weg in hun benadering van het pupillenvoetbal. Ze snappen dat slechts een fractie van de spelers, daadwerkelijk uitblinkt (en blijft uitblinken) en het grootste deel gewoon lekker tegen een balletje wil trappen en geniet van het spel. Zodoende zijn testmethoden met het stressniveau van een Cito-toets overbodig geworden.


Een Hoofd Opleiding is daarbij (bijna) onontbeerlijk. Iemand die mensen om zich heen verzamelt die onafhankelijk van elkaar (en niet aan een team gebonden), bepalen in welke groep een kind zich het meest thuis zal voelen. Tijdens het seizoen wordt er bovendien meer flexibiliteit ingebouwd, waardoor de samenstelling van een team géén voldongen feit is, maar een open karakter kent. Jonge voetballers zijn nu eenmaal grillig in hun ontwikkeling. Sterker nog; er valt geen peil op te trekken. Na een groeispurt kan de voetbalpotentie van een pupil zomaar verdwenen zijn.

Om die reden bewonder ik clubs die het helemaal anders durven doen en hun meest getalenteerde, gedreven voetballertjes over meerdere teams spreiden, zodat ze met kinderen spelen die nog niet zo goed zijn. De komende jaren, zal dit één van de aspecten zijn, die de KNVB wil onderzoeken. Net zoals we willen testen welk effect het heeft op het voetbalplezier van spelers om ze in hun jongste jaren zo lang mogelijk met elkaar te laten spelen. Daarnaast onderzoeken we of de ‘muurtjes’ rondom teams weg te halen zijn.

Er bestaan namelijk geen kinderen die niet goed genoeg zijn. Alleen kinderen die nog beter kunnen worden.

 

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae