2-8-2019
Jorg van der Breggen – senior medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB - publiceert regelmatig over het project Gelijke Kansen. Hierin worden de alternatieven gedeeld voor de onvermoede gevolgen van te vroeg selecteren in het jeugdvoetbal (zie hier eerdere afleveringen Pilotclubs delen inzichten over alternatieve opleidingsmodellen, Onvoorziene gevolgen van jong selecteren en Met pilotclubs op zoek naar alternatieve modellen).
Wat houdt het project Gelijke Kansen in?
“Op basis van het gelijkheidsbeginsel willen we ervoor zorgen, dat bij clubs ieder kind op eenzelfde enthousiaste manier wordt benaderd en zich zo breed mogelijk kan ontwikkelen met competente trainers. Zo krijgt iedere speler evenveel trainingsmomenten, dezelfde vaardige trainers en eenzelfde trainingsprogramma. De vier clubs die aan het project meedoen, pakken dat binnen hun eigen cultuur op.”
Welk doel hebben jullie met deze alternatieve modellen?
“Er worden door voetbalverenigingen steeds meer vraagtekens geplaatst bij de huidige systematiek voor het indelen van jeugdteams. We willen vooral de verenigingen inspireren die het gevoel hebben dat het anders kan. Het moet leiden tot vragen binnen de club: wat vinden wij eigenlijk, waarom scheiden wij kinderen op jonge leeftijd en is dat wel verstandig?”
En dan?
“We willen voetbal aanbieden waarin jeugdspelers hun potentie kunnen benutten, persoonlijke drijfveren waar kunnen maken en maximaal plezier beleven. En als deze visie wordt omarmd door een vereniging, helpt de KNVB met de opgedane ervaringen bij de clubs.”
Wat zijn de belangrijkste uitkomsten bij de clubs waar jullie hebben getest?
“De spelers vinden het leuk, er ontstaat een grotere onderlinge betrokkenheid, en er zijn meer inschrijvingen. Ook lijkt de intrinsieke motivatie bij de kinderen toe te nemen.”