Afbeelding: logo KNVB (1)

Interview Jorg van der Breggen: “Is scheiden van jonge kinderen in het voetbal verstandig?”

2-8-2019

Jorg van der Breggen – senior medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB - publiceert regelmatig over het project Gelijke Kansen. Hierin worden de alternatieven gedeeld voor de onvermoede gevolgen van te vroeg selecteren in het jeugdvoetbal (zie hier eerdere afleveringen Pilotclubs delen inzichten over alternatieve opleidingsmodellen, Onvoorziene gevolgen van jong selecteren en Met pilotclubs op zoek naar alternatieve modellen).

Wat houdt het project Gelijke Kansen in?
“Op basis van het gelijkheidsbeginsel willen we ervoor zorgen, dat bij clubs ieder kind op eenzelfde enthousiaste manier wordt benaderd en zich zo breed mogelijk kan ontwikkelen met competente trainers. Zo krijgt iedere speler evenveel trainingsmomenten, dezelfde vaardige trainers en eenzelfde trainingsprogramma. De vier clubs die aan het project meedoen, pakken dat binnen hun eigen cultuur op.”

Welk doel hebben jullie met deze alternatieve modellen?
“Er worden door voetbalverenigingen steeds meer vraagtekens geplaatst bij de huidige systematiek voor het indelen van jeugdteams. We willen vooral de verenigingen inspireren die het gevoel hebben dat het anders kan. Het moet leiden tot vragen binnen de club: wat vinden wij eigenlijk, waarom scheiden wij kinderen op jonge leeftijd en is dat wel verstandig?”

En dan?
“We willen voetbal aanbieden waarin jeugdspelers hun potentie kunnen benutten, persoonlijke drijfveren waar kunnen maken en maximaal plezier beleven. En als deze visie wordt omarmd door een vereniging, helpt de KNVB met de opgedane ervaringen bij de clubs.”

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten bij de clubs waar jullie hebben getest?
“De spelers vinden het leuk, er ontstaat een grotere onderlinge betrokkenheid, en er zijn meer inschrijvingen. Ook lijkt de intrinsieke motivatie bij de kinderen toe te nemen.”

2018-vriendinnendag (web)
2018-jeugdvoetbal
2019-geef door wat je wil
2019-jeugdvoetbal

Geef eens een concreet voorbeeld?
“Bij de deelnemende clubs werd voor alle kinderen naast de vaste trainingen een extra training gefaciliteerd. Bijvoorbeeld op vrijdagmiddag tussen vier en zes uur. Ook al was het niet verplicht, toch kwamen de spelertjes met heel veel plezier.”

Het zal toch niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn. Waar loop je tegen aan?
“De verandering van de manier van indelen is best extreem. Bovendien zijn mensen gewend om te doen zoals ze het altijd hebben gedaan. Ook de ouders moesten zich aanpassen. Zij maakten zich in het begin zorgen of hun kind voldoende aandacht zou krijgen.”

Gaat de KNVB een bindend advies geven over de nieuwe modellen?
“Nee hoor. Dat is aan de clubs. We gaan wel geleidelijk meer het podium nemen om onze boodschap te verkondigen. We zouden het namelijk geweldig vinden als het gelijkheidsbeginsel wordt doorgevoerd bij verenigingen.”

Mocht je als club oren hebben naar zo’n aanpak, wat raad je hun dan aan?
“Doordat we de theorie hebben ontwikkeld bij vier clubs, kunnen we op basis van onderzoek goede inhoudelijke informatie delen. Hiermee kan de vereniging een visie vormen en kijken welk model het beste bij de clubcultuur past. Vervolgens helpen we met een stappenplan het traject te starten. Denk aan het krijgen van bestuurlijk mandaat en het betrekken van het kader. Na de zomerstop trekken we het land in met informatiebijeenkomsten en road shows.”

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae