Eerste tussenbalans jeugdcommissie VIOS B.

30-10-2021

Het seizoen is nu een aantal maanden onderweg. Tijd om de balans op te maken. We zijn over het algemeen erg tevreden met de voortgang van het seizoen, maar er zijn ons ook dingen opgevallen die voor verbetering vatbaar zijn. Blijf de jeugdcommissieleden in ieder geval aanspreken bij vragen, opmerkingen, waar je tevreden over bent maar ook waar je zorgen over hebt. Hierdoor kunnen wij als jeugdcommissie sommige zaken eerder oppakken.

Resultaten competitie jeugd

Na een hele lange coronaperiode zonder voetbal hebben we de teams ingeschreven voor de competitie. Nu blijkt dat sommige teams te laag zijn ingedeeld. Voor de ontwikkeling van spelers is het zaak om op het juiste niveau te spelen, waarbij er zoveel mogelijkheid wedstrijden worden gespeeld tegen een gelijkwaardige of iets betere tegenstander. Van een wedstrijd dik winnen of verliezen leren de spelers het minst. Gelukkig deelt de KNVB de teams t/m de JO12 na een korte periode van ongeveer 6 wedstrijden automatisch opnieuw in. Er zijn 4 fases van ongeveer 6 wedstrijden en na elke fase wordt er opnieuw door de KNVB gekeken naar het toepassen van het juiste niveau voor de teams. We zijn tevreden over het niveau waarin de JO13-1, JO15-1, JO15-2 en de JO19-1 zijn ingedeeld wat betreft de uitslagen. Voor deze teams kan de jeugdcommissie een klasse hoger met de winterstop. De JO17-1 hebben het zwaar in de competitie. Tot nu toe hebben ze alle competitiewedstrijden verloren. We vragen de JO17-1 gemotiveerd te blijven tijdens de trainingen en wedstrijden. Ook bij dit team kunnen we in de winterstop de overweging maken het team voor een andere klasse in te schrijven. De KNVB heeft de JO12-1 en de JO11-1 een klasse hoger ingedeeld, de JO8-1 is zelfs 2 klassen hoger ingedeeld. De JO10 (1 en 2) en de JO9-1 blijven in dezelfde klasse voetballen, uiteraard met andere tegenstanders. We wensen iedereen succes met de te spelen wedstrijden tot aan de winterstop!

Jeugd Voetbal Beleidsplan

Samen met de Hoofd Opleidingen probeert de jeugdcommissie de komende jaren het Jeugd Voetbal Beleidsplan uit te voeren die vorig seizoen is geschreven, op de website is gepubliceerd en via de ouderavonden is toegelicht. De implementatie is achter de rug, toch menen we een aantal zaken te moeten toelichten:

 • Sinds een aantal jaren hebben we een samenwerking met VIOS gym. Onze jeugdspelers van de JO7 (mini-f) mogen (zonder extra kosten) op de vrijdagmiddag in de wintermaanden in de sporthal een uur lang gymmen, waarbij er uiteraard ook wordt gevoetbald. Uit verschillende studies is gebleken dat veelzijdig bewegen goed is voor de motoriek, die je juist op jonge leeftijd moet ontwikkelen. Wij vinden het dan ook erg jammer om te zien dat dit uurtje gymmen (de 2e training in de week voor de Mini-f) door te weinig animo niet doorgaat. Wij gaan als jeugdcommissie evalueren hoe en of we dit voor de toekomst vorm gaan geven.
 • Op vrijdagmiddag geeft Max de Vries de techniek en coördinatietraining. Elk team traint een periode extra in de week, waarbij Max goed rekening houdt met de wedstrijden op de zaterdag en de twee andere trainingen in de week. De JO8-1 heeft een fantastische opkomst laten zien! Bij de JO9-1 hebben we gemerkt dat te veel ouders hun kinderen op de vrijdagmiddag thuis hebben gelaten om verschillende redenen. Hier zijn we als jeugdcommissie toch wel van geschrokken. Max is een betaalde trainer die wat extra’s toevoegt aan de ontwikkeling van onze spelers. Kijk waarom we deze training als jeugdcommissie belangrijk vinden. (Max de Vries ook aankomend seizoen aan VIOS B verbonden | VIOS Beltrum)  We willen benadrukken dat de vrijdagmiddag een verplicht karakter heeft. Mocht je echt (een keer) niet kunnen op de vrijdagmiddag, dan zijn we daar graag op tijd van op de hoogte. Neem ook contact op met je coördinator als er vragen of opmerkingen zijn over de training van Max de Vries.
 • We hebben tijdens de herfstvakantie een mindere opkomst gezien met de trainingen. Op zich niet zo verwonderlijk maar toch jammer. In principe gaat de training tijdens vakanties altijd door. Mocht je niet kunnen trainen, dan willen we vragen (als het kan) op tijd aan te geven dat jij of je kind niet kan komen trainen. Een trainer kan dan op tijd bepalen of een training doorgaat of niet. Ook kunnen er dan eventueel teams worden samengevoegd zodat er wel getraind kan worden. De kerstvakantie is hierin een uitzondering, er wordt dan twee weken niet getraind (winterstop).

Waar zijn we de komende periode beleidsmatig mee bezig:

 • Lancering filmpjes pedagogisch beleid (november)
 • Blessurepreventie tijdens de training (na de winterstop)
 • Beleid talentontwikkeling (na de winterstop)
 • Ontwikkeling Speelwijze wedstrijden (na de winterstop)

Houdt ook nog even rekening met het volgende

 • Te lezen in het Pedagogisch werkplan op de website (waar nog veel meer info is te vinden!):
  • De spelers moeten vanaf 1 november verplicht een lange broek (maillot of trainingsbroek) aan tijdens de training.
  • De trainer geeft aan wanneer deze verplichting weer stopt. Richtdatum is rond 1 maart.
 • Het is weer vroeg donker. Zorg voor een goede fietsverlichting en het dragen van een veiligheidshesje bij het lopen of fietsen naar huis.

Ten slotte

 • We zijn nog steeds op zoek naar een trainer voor de JO17-1 1x per week. Wie wil de handschoen oppakken (na de winterstop)?
 • Breng op de website maandelijks je stem uit voor het “doelpunt van de maand”. Er zijn ook de afgelopen maand weer een paar fantastisch doelpunten gemaakt.
 • Karlijn Heutinck en Dide Huinink zijn begonnen als jeugdscheidsrechter bij wedstrijden van de JO11 en JO12. Fantastisch dat jullie dit willen doen en veel succes gewenst!

 

Wij wensen iedereen weer veel voetbalplezier de komende periode!

 

Groeten de jeugdcommissie

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae