De Ondergrondse: sproeien van voetbalvelden

29-5-2018

Er worden, onder dank voor het meedenken, opmerkingen geplaatst of het niet nodig is dat de velden bij VIOS gesproeid worden. Ze worden erg bruin en gaat dat wel goed! De theorie die er achter is zit is het volgende, wat nu bruin / verbrand is, is straatjes gras.

Google leert ons:

Slechte betredingstolerantie

Straatgras verdraagt betreding matig tot slecht. Dit komt mede door de ondiepe beworteling. Hierdoor wordt het gras snel weggeschopt, dit kan vele kale plekken opleveren die de spelkwaliteit op een sportveld of een golfbaan behoorlijk naar beneden brengen.

 

Niet duurzaam

Duurzaam grasbeheer is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Straatgras behoeft een grote hoeveelheid water en meststoffen. Duurzaam grasbeheer is met straatgras niet mogelijk. Milieuschade is dus het gevolg van dit grasplantje. Een grote stressfactor voor straatgras is droogte. Het reageert hierop door overdadig te gaan bloeien. Al die bloeipluimen maken het grasveld er niet fraaier op. Stressomstandigheden vormen voor straatgras dus aanleiding om voor nageslacht te zorgen. Het probeert zich door de vorming van zaadpluimen in stand te houden. Wanneer dit veel gebeurt, is er voor straatgras geen houden meer aan en zal het zicht overal vestigen. Straatgras is erg gevoelig voor ziektes. Fusarium en dollar spot zijn de meest voorkomende ziektes in grasmatten die straatgras bevatten. Door deze ziektes kan de grasmat ernstig beschadigd worden.

 

Viltvorming

Bij veel regenval vormt zich logischerwijs een natte toplaag. Een natte toplaag is meer verdichting gevoelig dan een droge. Door natte omstandigheden is er een slechte vertering van afgestorven stengels en wortels en hierdoor vormt zich een dikke vilt laag. Zo wordt een situatie gecreëerd waarin straatgras zich makkelijk vestigt door de ondiepe beworteling. Door de vilt laag kan het water niet naar onverzadigde plekken en dit kan vervolgens weer wateroverlast veroorzaken.

 

Nachtmerrie van de greenkeeper en fieldmanager

Straatgras zorgt zeer snel voor het vullen van de grasmat en het is in ieder geval groen. Dit is dan ook direct het enige voordeel van straatgras en dit weegt zeker niet op tegen alle nadelen die hiervoor genoemd zijn. Straatgras, met alle nare gevolgen van dien, kan de greenkeeper & fieldmanager vele slapeloze nachten bezorgen.

 

Beregen minimaal, alleen in dringende gevallen, want het droogtegevoelige straatgras tiert welig bij een rijkelijke bevloeiing. Ook herhaaldelijk kleine watergiften bevorderen de ontwikkeling van straatgras 

 

Het bovengenoemde is mede aanleiding dat er gekozen is voor in eerste instantie nog niet te gaan beregenen bij VIOS. Op zondag  10 juni staat het afsluiting toernooi gepland.  Maandag 11 juni wordt er begonnen met de voorjaarsbeurt van de velden. Zoals het nu staat wordt er dan pas overwogen om te beginnen met sproeien. Ook hier geldt; “Denken op langere termijn….”. Vandaar…

 

De Ondergrondse

Hoofdsponsor

Marboma | keukens|badkamers|vloeren

Subsponsoren

Frontis
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique
COOP Beltrum
SKOR
Maywae