Het nieuwe pupillen voetbal

Zoals velen waarschijnlijk al hebben gehoord/gezien is de KNVB druk bezig met het verbeteren van het Nederlandse voetbal. In mei 2016 heeft de KNVB het rapport ‘Winnaars van Morgen’ gepresenteerd. Voor de geïnteresseerden is hier een link naar de samenvatting van dit rapport. http://www.knvb.nl/downloads/bestand/4045/winnaarsvanmorgen

 

Een belangrijk onderdeel van het rapport gaat over het pupillenvoetbal. Dit gaat behoorlijk op de schop in dit plan. Al vroeg in het seizoen 2016-2017 werd duidelijk dat de jongste jeugd al vanaf het komende seizoen volgens de nieuw opzet zou gaan voetballen. Wat deze nieuwe opzet exact in zou gaan houden was echter nog niet duidelijk.

 

VIOS besloot op initiatief van Thijs te Brake maar meteen een werkgroep op te richten. Hierin zitten naast de jeugdbestuursleden Thijs te Brake en Peter Berendsen ook jeugdtrainers Boet Leemreize en Bob Groot Kormelink. Om de betrokkenheid van ouders hoog te houden werden ook Manon Huinink en Linda Tiggeloven bereid gevonden om in deze werkgroep plaats te nemen.

 

Al in Oktober 2016 zijn Thijs, Peter en Ronald Haarlink naar de eerste bijeenkomst van de KNVB geweest. Deze vond plaats bij FC Trias in Winterswijk en hier werd voor het eerst een inzicht gegeven over hoe de KNVB graag het pupillen voetbal in Nederland ziet. De velden worden kleiner, er staan minder spelers in het veld en de snelheid van het spelletje moet omhoog.

 

Op 14 November mochten we met de werkgroep een kijkje gaan nemen hoe. Dit was bij Bon Boys in Haaksbergen. Hier lieten zij een veldje zien van 2 tegen 2 voor spelers onder 6, 4 tegen 4 voor spelers onder 7, 6 tegens 6 voor spelers onder 8, 9 en 10 en een veldje 8 tegens 8 voor spelers onder 11 en 12. Bon Boys had hiervoor een blik talentvolle jeugd los getrokken om te laten zien hoe het nieuwe pupillen voetbal er uit zou komen te zien. Er werd snel gespeeld, er veel gescoord en alle spelers kwamen vaak aan de bal. Het lijkt dus nog niet zo’n gek plan!

Afbeelding: 2017-het nieuwe pupillenvoetbal

Natuurlijk is VIOS Beltrum net Bon Boys en moesten we nog eens nadenken hoe dit er in de praktijk uit zou komen te zien voor VIOS. Daarom hebben we op 10 december alle E en F pupillen uitgenodigd om eens een wedstrijd te gaan spelen volgens de nieuwe regels. De mini F speelde 4 tegen 4 zoals zij nu ook al doen. De F’jes speelden 6 tegen 6 en de E speelde 8 tegen 8. Onder andere het indribbelen en het kleinere veld zorgde voor wat onwennigheid, maar de regels vielen best in de smaak bij de voetballers.

 

In Januari kwam het bericht van de KNVB dat de nieuwe wedstrijdvormen bij de pupillen definitief worden ingevoerd. Per 2017-2018 speelt de jeugd onder 6, 7, 8 en 9 op de kleinere veldjes. Voor de jeugd onder 10, 11 en 12 is er een overgangsjaar en zij stappen per 2018-2019 over op de nieuwe wedstrijd vormen. Echter de exacte spelregels moesten nog bepaald worden. Hierin mochten alle clubs mee denken door middel van een vragen lijst. Hierin stonden vragen als: ingooien of indribbelen, uittrappen of uitgooien en hoelang duurt een wedstrijd?

 

In Maart werd de uitkomst van deze vragenlijst duidelijk. De nieuwe wedstrijdvormen zijn eindelijk helemaal duidelijk. Kijk maar eens op de volgende link om per leeftijdscategorie deze nieuwe regels te leren kennen. http://www.knvb.nl/downloads/bestand/6672/knvbflyer9

Nu dit duidelijk is rest natuurlijk de vraag is VIOS er al klaar voor om dit te organiseren. Kleinere teams vragen natuurlijk om andere indelingen en daarbij ook andere competitie indelingen. Om de kleinere velden duidelijk zichtbaar te maken dienen er ook meer hoedjes beschikbaar te zijn op de zaterdagochtend. En natuurlijk moeten de leiders en de scheidsrechters ook op de hoogte worden gebracht van de nieuwe situatie.

 

Op 30 Mei zijn we dan ook met de leiders, bestuursleden, 'De Ondergrondse', enkele trainers, leden van de technische comissie en natuurlijk de werkgroep bij elkaar gaan zitten om alle praktische, tactische en technische zaken te bespreken. We zijn tot de conclusie gekomen dat VIOS voorlopig klaar is voor de nieuwe ontwikkelingen in het pupillen voetbal. Het zal soms wat onwennig zijn, maar voor de ontwikkeling zien we veel positieve zaken!

Hoofdsponsor

Spilman

Subsponsoren

Frontis
Albert Heijn Groenlo
EP Groot Zevert
GUV
Regio Bank Beltrum
Slotboom Steenhouwers
Bouwbedrijf Hoffman
Festunique